Nyhetsbild

Viggan vände och vann vansinnigt viktiga poäng

Knutby BP inramades av ihållande regn och en stor tapper supporterskara, främst från Husby FF som det verkade, vilken gjorde allt för att sporra Somalia Uniteds spelare och det lyckades man också ganska bra med. Redan efter tre minuters spel fick Somalia på ett kanonskott från högerkanten som otagbart gav dem ledningen. Uppmuntrade av denna framgång fortsatte man att pressa Viggan, som fick koncentrera sig på att försvara sig med näbbar och klor.

Viggan kunde dock kvittera genom Daniel Lindberg och kunde därigenom få en liten andningspaus, men trycket fortsatte. När Tauer sedan kan ge Viggan ledningen på straff, blev trycket därefter om möjligt än större mot Viggans försvarslinje. Man kunde inte annat än imponeras av Somalias snabbhet och spelskicklighet, och de tekniska finesser man uppvisade underlättade knappast Viggans situation. Till sist fick Somalia också utdelning, genom kvittering på straff i halvlekens slutskede.

Det fanns inte mycket som tydde på att Viggan skulle komma helskinnade från denna batalj, men när nöden var som störst var också räddningen som närmast. Snacket i halvtidspausen gav ny energi och man gick in för en ny strategi, som visade sig vara betydligt bättre än vad man först hade kunnat föreställa sig. Somalias konstanta press blottade dem också bakåt för kontringar, vilket skulle visa sig bli mer än ödesdigert för dem.

Samtidigt som Viggan införde ett totalförsvar av igelkottskaraktär där varje spelare ingick, satsade man på kontringar som skar som knivar i mjukt smör, vilket öppnade för en hel del individuell initiativförmåga. Först ut var Zacco, som ensam med målvakten kunde rulla in 3-2 till Viggan. Sedan var det Filles tur med en soloprestation, med skott och en avslutande nick på returen som gav 4-2. Den som kom att fastställa resultatet blev Viking, som ensam elegant lobbade in slutresultatet 5-2 till Viggan.

Två matcher kvar och Viggan har fortfarande allt i egna händer, då man möter Husby i vad som kan bli en ren seriefinal i sista matchen, om Viggan då först gör vad som krävs nästa lördag mot Stockholm Midia. Viggans kollektiva insats mot Somalia är värd all beundran, där varje spelare gav allt och ånyo bekräftades vikten av att ha en stark avbytarbänk.

Mer om matchen kommer under Referat.

/Gula Örnen