Nyhetsbild

Det är målen som räknas, som tur är

Returmötet mot Vaxholm på Hägernäs IP, som inte bara var sista matchen innan sommaruppehållet, utan även en riktigt viktig sexpoängsmatch, blev lika spännande som det brukar i dessa derbymatcher, även om siffrorna kanske inte visar det. Vaxholm låg innan matchen fem poäng efter Viggan och hade en match mindre spelad, så utgången skulle definitivt påverka lagens förhållande till varandra i tabellen.

Viggan, som på slutet fått bita i gräset vid ett flertal tillfällen, trots att man gjort riktigt bra matcher och med lite flyt också borde ha fått med sig betydligt fler poäng än vad som blivit fallet, insåg nu att det var läge att ändra på denna utveckling i den viktiga matchen mot Vaxholm. Risken för underskattning var dessvärre stor med tanke på att Viggan borta på Vaxö IP hade besegrat Vaxholm med 6-0 i seriepremiären.

Viggan inleder starkt och gör 1-0 genom Zacco redan efter tre minuters spel och fortsätter sedan att dominera stort med flera målchanser som följd fram till att halva halvleken spelats. Sedan tvärdog allt spel och man lät Vaxholm ta över i tron att det här nog ändå skulle kunna bli en promenadseger. Men ack vad man bedrog sig. I den 43:e lägger Vaxholm en perfekt slagen frispark som går in i kryssset och plötsligt var det kvitterat till 1-1.

Dessbättre kan Viggan återigen ta ledningen i den 45:e, sedan Zacco gjort ett uppoffrande jobb med att jaga ifatt en dödförklarad boll samt få in den framför mål, där Fille enkelt kan raka in den till 2-1. Vad Viggan sedan gjorde i den andra halvleken är svårt att förklara, då man förmodligen gjorde sin sämsta insats någonsin denna vår. Missade passningar i parti och minut samt ett föga koordinerat spel som man aldrig tidigare skådat.

Detta är förstås något som Vaxholm skickligt utnyttjar och presenterar ett vårdat och konstruktivt spel, som får Viggan att ofta framstå som rundningskoner, där man fick jaga boll och ligga på defensiven i princip under hela halvleken. Nu är det ju som tur är målen som räknas, och poäng får man ju som bekant inte för skönspel, vilket Vaxholm bittert fick erfara denna afton.

Viggan skapade trots allt ett par riktigt feta chanser även under den andra halvleken, men det skulle dröja ända till den 77:e innan Tauer kan frälsa Viggan med sitt 3-1 mål, och när Zacco kan rulla in 4-1 i den 85:e var sommaren räddad. Men frågan är vad som hände med Viggans annars så rejäla spel under andra halvlek? Hursomhelst så gav vinsten både en större marginal till Vaxholm, samtidigt som alla nu kan koppla av under sommaren med en vinst i bagaget.

Mer om matchen kommer under referat.

/Gula Örnen